Пальмової олії у деяких продуктах в Україні більше не буде, — законопроект
Президент України Володимир Зеленський підписав закон №5148, який забороняє використання у виробництві деяких продуктів гідрогенізованих рослинних жирів та олій, а також пальмового стеарину.
Що змінює підписаний президентом закон
Підписаний президентом закон передбачає:
підвищення якості харчових продуктів, які споживаються дітьми
гармонізацію українського законодавства у сфері дитячого харчування з вимогами ЄС
У прикінцевих і перехідних положеннях уточнюється, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тим часом в дію він вводиться через один рік із дня його опублікування.
Згідно з документом, в Україні під час виробництва харчових продуктів забороняється:
використання гідрогенізованих (штучних) рослинних жирів та олій, а також пальмового стеарину (твердої фракції очищеної та рафінованої пальмової олії) у виробництві дитячого харчування
використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій – якщо вміст трансжирних кислот (які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження) у призначеному для кінцевого споживача харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, які містяться в цьому продукті
Крім того, виробникам забороняється використовувати назви “шоколад”, “білий шоколад”, “молочний шоколад”, “родинний молочний шоколад”, “шоколад “a la taza” та “шоколад “familiar a la taza” – якщо в їхніх продуктах містяться тваринні жири (крім молочного жиру).
Аналогічно забороняється використання таких назв, якщо у продуктах містяться рослинні жири (крім тих, які відповідають усім вимогам і зазначені в офіційному переліку центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів).
Насамкінець, оператори ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам зобов’язуються надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у своїх продуктах.
А маркування харчової продукції, що містить пальмову олію, має бути чіткою та зрозумілою.