• Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Культура
  • Спорт
  • Ексклюзив
  • Кримінал
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Культура
  • Спорт
  • Ексклюзив
  • Кримінал
Home » Головні новини Новини

Пальмової олії у деяких продуктах в Україні більше не буде, — законопроект

anatoliymlr Posted On 08.11.2024
0
18 Views


0
Shares
  • Поділитись на Facebook
  • Tweet It

Президент України Володимир Зеленський підписав закон №5148, який забороняє використання у виробництві деяких продуктів гідрогенізованих рослинних жирів та олій, а також пальмового стеарину.

Що змінює підписаний президентом закон

Підписаний президентом закон передбачає:

підвищення якості харчових продуктів, які споживаються дітьми

гармонізацію українського законодавства у сфері дитячого харчування з вимогами ЄС

У прикінцевих і перехідних положеннях уточнюється, що закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Тим часом в дію він вводиться через один рік із дня його опублікування.

Згідно з документом, в Україні під час виробництва харчових продуктів забороняється:

використання гідрогенізованих (штучних) рослинних жирів та олій, а також пальмового стеарину (твердої фракції очищеної та рафінованої пальмової олії) у виробництві дитячого харчування

використання гідрогенізованих рослинних жирів та олій – якщо вміст трансжирних кислот (які не є трансжирними кислотами, що природно містяться у жирах тваринного походження) у призначеному для кінцевого споживача харчовому продукті перевищує 2 грами на 100 грамів загальної кількості всіх жирів, які містяться в цьому продукті

Крім того, виробникам забороняється використовувати назви “шоколад”, “білий шоколад”, “молочний шоколад”, “родинний молочний шоколад”, “шоколад “a la taza” та “шоколад “familiar a la taza” – якщо в їхніх продуктах містяться тваринні жири (крім молочного жиру).

Аналогічно забороняється використання таких назв, якщо у продуктах містяться рослинні жири (крім тих, які відповідають усім вимогам і зазначені в офіційному переліку центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів).

Насамкінець, оператори ринку при постачанні харчових продуктів іншим виробникам зобов’язуються надавати інформацію про кількість трансжирних кислот у своїх продуктах.

А маркування харчової продукції, що містить пальмову олію, має бути чіткою та зрозумілою.

0
Shares
  • Поділитись на Facebook
  • Tweet It




Trending Now
Фальшивий рай ІТ-успіху: як в Ужгороді діяла транснаціональна шахрайська мережа
anatoliymlr 07.05.2025
Ужгород не пробачає зневаги: за "блогеркою", яка образила містян активісти почали "полювання"
anatoliymlr 05.05.2025
  • Реклама

  • Соціальні мережі

    • Головні категорії

    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Культура
    • Спорт
    • Ексклюзив
    • FEEDBACK
    • Кримінал


Stay Updated

Please enter MailChip form ID in Theme Setting
  • Соціальні мережі


© Унгвар Інфо 2022
Press enter/return to begin your search