• Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Культура
  • Спорт
  • Ексклюзив
  • Кримінал
  • Події
  • Суспільство
  • Політика
  • Культура
  • Спорт
  • Ексклюзив
  • Кримінал
Home » Медицина

Продукти з асфальту можуть спричинити ботулізм, проти якого на Закарпатті сироватки немає

Головний Редактор Posted On 05.08.2015
0
484 Views


0
Shares
  • Поділитись на Facebook
  • Tweet It

1438767761_s419x0-news-1520911414На вулиці серпень, кінець літа, а значить і сезон захворювання ботулізмом, адже бактерії, що викликають це небезпечне інфекційне захворювання, активно виробляють токсини при +35 ° С. А на Закарпатті вже кілька тижнів поспіль температура перевищує показники за останні 60 років. Так, минулого місяця з явними ознаками ботулізму потрапила сім’я з Виноградівського району в обласну інфекційну лікарню.

Сім’я з трьох осіб отруїлася домашнім паштетом. При цьому протівоботулініческой сироватки немає не тільки в клініках області та країни, але і в аптеках. Летальність при цьому захворюванні – від 50%, – розповідає “Закарпатський кореспонденту” головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк.

У Міністерстві охорони здоров’я України обіцяли минулого місяця, що вже на початку серпня ліки будуть – сироватку закуплять у Польщі та розвезуть по регіонах. А нинішній дефіцит пояснюють так:”Ситуація з відсутністю Протиботулінічні препаратів в Україні пов’язана з тим, що сироватка російського виробництва, яка використовувалася в Україні, після введення стандартів GMP не відповідала вимогам, і її реєстрація була скасована. Так, сироватки в Закарпатській інфекційній лікарні вже рік немає в наявності. А польська комплексна сироватка буде коштує близько 18000 гривень за поливалентную дозу (сироватка A, B, E)”

“Однак, вказані стандарти ввели в Україні понад 10 років тому, а останній раз перереєстрацію сироватка проходила в 2012 році. Ми писали 4 листи із зверненням в міністерство і піднімали питання неодноразово на селекторних нарадах, що поки сироватки так і немає в наявність. Хоча, Слава Богу, в останньому випадку захворювання врятувати сім’ю вдалося, так як родичами були куплені ліки в Москві і їх в терміновому порядку доставили Ужгород”, – підкреслює Михайло Амвросійович.

Поради Як розпізнати хвороби ШКТ і не допустити їх розвитку

Рейтинг продуктів, в яких можуть бути клостридії

Небезпечніша  їжа, приготована власноруч. Це стосується як тарані, так і домашньої ковбаси та консервів. Останні особливо небезпечні, оскільки клостридії розмножуються і виділяють токсин за відсутності кисню. До речі, з цієї ж причини квашені (а не мариновані) овочі (огірки, капуста) безпечні

В’ялена риба
М’ясні / рибні консерви
Тушенка / паштети
Мариновані гриби
Консервовані овочі / фрукти
Ковбасні вироби без дотримання ГОСТів
молоко, сметана, сир

ШІСТЬ ЗАПИТАНЬ ПРО БОТУЛІЗМ

Чи передається інфекція від людини до людини?

Ніколи. Збудниками хвороби є клостридії. Це бактерії, які можуть потрапити в наш організм з їжею. Це в 95% випадків. Решта 5% – це рановий вид ботулізму, коли бактерії потрапляють в рану, ботулізм неясної етіології і ботулізм новонароджених. В останньому випадку ризик підвищується при пологах вдома, при годуванні дитини медом невідомого походження і антисанітарії. Мед небезпечний, тому що спори бактерій заносяться з пилом в нектар. Також спори можуть міститися в домашньому пилу, особливо на підлозі, так як вони десятиліттями живуть у грунті і заносяться в будинок з взуттям.

Виробляє чи організм імунітет на клостридії?

Ні. Клостридії – це бактерії, тому імунітету у організму на них немає.

Як відрізнити продукт, заражений клостридиями?

На око – ніяк. Але потрібно знати, що є ряд продуктів, які апріорі під підозрою. Особливо, якщо вони приготовані в домашніх умовах і / або були погано вимиті. Справа в тому, що спорові і вегетативні форми бактерій мешкають в кишечнику тварин (домашніх і диких), різних риб, водоплавних птахів. Спорові форми тривалий час зберігаються в грунті. Таким чином, практично всі харчові продукти можуть містити як вегетативні, так і спорові форми збудника. При цьому спори витримують кип’ятіння навіть протягом 30 хвилин і гинуть тільки в автоклаві – спеціальному пристосуванні, в якому кип’ятіння проводиться під тиском, тільки тоді забезпечується знищення патогенних мікроорганізмів. Приміром, риба таким способом готується 45 хвилин, а яловичина – 60. У домашніх умовах досягти дотримання стерильною технології приготування м’ясних консервів достатньо важко. А далі відбувається наступне. Не до кінця знищені суперечки в консервах, що називається, розквітають буйним цвітом, оскільки оптимальний ріст клостридій і токсиноутворення відбуваються саме в анаеробних умовах (за відсутності кисню). З овочевими та фруктовими заготовками легше – ризик ботулізму практично зведеться до нуля, якщо перед консервуванням добре відмити овочі та фрукти від грунту і простерилізувати банки. Врахуйте, що всього 1 г ботулітоксіна містить близько одного мільйона летальних доз! Тому ніколи не дегустуйте підозрілий продукт – навіть трохи доторкнувшись язиком до нього, ви вже заковтуєте отруту. І, звісно,  ні в якому разі не купуйте консервовані продукти, рибу, м’ясо чи ковбаси на стихійних ринках і біля дороги. Шовдарь, домашня ковбаса і гурка, куплені на ринку можуть призвести до летального результату, – застерігає головний лікар інфекційної лікарні.

Чи врятує кип’ятіння консерву, яка вже роздулася?

Ні в якому разі. Ботулінотоксин теоретично руйнуються при температурі не менше + 120 ° С буквально за 5 хвилин. Але ж ви не знаєте, є там лише токсини як продукт життєдіяльності клостридій або також їх спорові форми, а наскільки вони стійкі, вже сказано вище. Здуті банки потрібно без жалю викидати.

Чи завжди ботулізм смертельний?

Найбільш небезпечний варіант ботулізму з блискавичним розвитком гострої дихальної недостатності – задишка, ціаноз, тахікардія, плутане дихання. Смерть пацієнта може настати через 3-4 години після зараження, і при таких гострих видах ботулізму смертність становить не менше 50%. В інших випадках може наступати одужання навіть у відсутність сироватки, при тому без наслідків для здоров’я. А в найбільш легкій формі людина може навіть не зрозуміти, що він перехворів ботулізмом, вирішить, що було легке отруєння.

За яких ознаках варто звертатися до лікаря?

При будь-яких захворюваннях, схожих на отруєння, якщо за останні 10 днів ви їли потенційно небезпечні продукти. Адже специфічні для ботулізму неврологічні ускладнення можуть з’явитися як через кілька годин, так і через кілька днів.

Серед перших ознак отруєння ботулізмом – блювота, пронос, який потім переходить в запор. Також у разі отруєння у хворого уражаються очі, починається пошкодження ЦНС і очної сітківки, потім уражаються легені і людина починає задихатися. У такому випадку потрібно промити шлунок теплою водою і викликати лікарів. Чекати не можна ні в якому разі, адже ботулізм, на відміну від так званого звичайного харчового отруєння, у ряді випадків чреватий летальним результатом.

0
Shares
  • Поділитись на Facebook
  • Tweet It


Виділити червонимГоловнеЗакарпаттяЗдоров'яМедицина


Trending Now
Від солдата-штурмовика до комбата
anatoliymlr 23.06.2025
Від штурмовика до зенітника: історія Андрія
anatoliymlr 20.06.2025
You may also like
До 10-ої річниці військової частини Нацгвардії в Ужгороді відбувся турнір з міні-футболу. ВІДЕО
23.03.2024
128-бригада отримала від благодійників 100 FPV-дронів
23.03.2024
Закарпатець виманив у дружини безвісти зниклого військового $10 500. ВІДЕО
08.03.2024
Leave A Reply

Залишити відповідь

Щоб відправити коментар вам необхідно авторизуватись.

  • Реклама

  • Соціальні мережі

    • Головні категорії

    • Події
    • Суспільство
    • Політика
    • Культура
    • Спорт
    • Ексклюзив
    • FEEDBACK
    • Кримінал


Stay Updated

Please enter MailChip form ID in Theme Setting
  • Соціальні мережі


© Унгвар Інфо 2022
Press enter/return to begin your search
Go to mobile version