В Ужгороді щотижня з отруєннями до поліклініки приходять 5-6 людей
Літо – пора відпочинку, подорожей та пригод, утім воно несе не лише радощі, а й численні небезпеки. Зокрема спека призводить до «оперативного» поширення мікроорганізмів, відповідно харчові продукти швидше псуються. Саме тому теплої пори вірогідність отруєнь зростає.
Тетяна Козак, головний лікарУжгородського центру первинної медико-санітарної допомоги, зазначає: найчастіше до місцевої поліклініки звертаються з дітками дошкільного та молодшого шкільного віку. Це й зрозуміло – малеча не така уважна до того, що споживає, а дорослі не завжди можуть догледіти. Прострочене морозиво або несвіжі овочі-фрукти часто призводять до поганого самопочуття дитини. Не відстають і студенти, котрі надають перевагу їжі швидкого приготування, до того ж намагаються якнайдовше наминати привезене з дому. Уже при перших симптомах отруєння (біль у животі, нудота, пронос) пані Тетяна радить звертатися до медзакладів. Звісно, не варто одразу панікувати. Можна спробувати впоратися з хворобою самотужки за допомогою тих же препаратів-сорбентів. Але не треба розглядати лікаря як крайній варіант, бо лише він може зразу визначити, через що страждає хворий, і призначити дійсно ефективне лікування. Тобто без зволікання відвідавши фахівця, пацієнт зекономить не лише час, а й гроші.
Найбільш потенційно небезпечними зараз Тетяна Козак вважає овочі, адже саме влітку вони масово заповнюють прилавки магазинів і люди їх активно скуповують. Тим часом дари полів цілком можуть виявитися несвіжими або не очищеними від пестицидів. До того ж надмірне їх вживання також шкідливе. Щодо кондитерських виробів, то з Держсанепідемслужби не надходило вказівок заборонити продаж деяких із них, хоч про це й подейкували. Головний лікар лише зазначила, що подекуди певні види солодощів зникли з прилавків – через спеку. До прикладу, вершкове наповнення в булочках та тістечках дуже швидко псується при високій температурі, тож немає сенсу закуповувати такі вироби, якщо магазин не має потужного холодильника.
Попри згадані застереження, пані Тетяна запевняє: особливо непокоїтися не варто. Цього літа не було помічено спалаху шлунково-кишкових отруєнь, інакше з Держсанепідемслужби прийшло б попередження. Наразі щотижня з отруєннями до поліклініки приходять максимум 5-6 осіб, і це нормальний показник, який не залежить від пори року. Лікарка жартує, що люди зараз обережні, бо поінформовані.
Елізавета Зеленюк, студентка відділення журналістики УжНУ